PL
Prospectum Prospectum Prospectum Prospectum
Hlavní stránka / Zprávy / Studentská společnost v zahraničí? To se vyplatí!

Studentská společnost v zahraničí? To se vyplatí!

úterý, 28 září 2010

Co může student udělat, aby zlepšil svůj rozpočet? Existuje mnoho možností. Výzkum ukazuje, že většina polských studentů počítá s pomocí svých rodičů, prarodičů a dalších členů rodiny. Stále více lidí se však rozhoduje podporovat se ve studiu nebo alespoň zvýšit svůj skromný příjem od svých blízkých.

Studentská společnost v zahraničí? To se vyplatí!

Práce a studia (i extramurální) bohužel ne vždy „lajkují“. Většina studentů může počítat s nízko placenými nebo neplacenými stážemi (cenné díky příslušným položkám v životopise, ale příliš neopravují rozpočet), práci, která nevyžaduje vysokou kvalifikaci, ale velmi náročnou dostupnost (obchody, restaurace práce na směny, obvykle ve výrobních závodech)) nebo na částečný úvazek. Je pravda, že v posledních letech byli zaměstnavatelé (alespoň někteří z nich) flexibilnější, pokud jde o studenty, ale stále se často stává, že studenti čelí dilematu - chodit do tříd a čelit problémům se zaměstnavatelem, které vyžadují přesčasy, nebo jít do práce a vynechat důležité činnosti. Takové situace jsou nejen frustrující, ale také ovlivňují jak akademický výkon, tak samotný průběh vzdělávání, což činí studium další těžkou povinností a připravuje studenta o radosti a kouzla studentského života.

Není divu, že se studenti stále častěji rozhodují založit si vlastní podnikání - a to ještě během studia. Teoreticky ji upřednostňuje stále více faktorů - možnost práce na dálku ve zvyšujícím se počtu profesí, možnost pobírat dotace EU, bezplatná účast na školení a dokonce i slevy na poplatcích sociálního zabezpečení pro začínající podniky. Vypadá skvěle? No - téměř každý, kdo provozuje DG v Polsku, řekne, že to jen vypadá. Komplikace začínají při zahájení podnikání (mýtický „one stop shop“ je stále jen mýtus) a pak už musíte jen ... platit. A to bez ohledu na to, zda společnost vydělává peníze nebo ne. A to je hodně co platit, zvláště když není možné těžit ze snížení příspěvků na sociální zabezpečení (pro které zákonodárce vyvinul úsilí k pokrytí omezeného počtu lidí). To je buď téměř 350, nebo téměř 800 zlotých. I začínající podnikatel ví, že společnosti obvykle trvá nějaký čas, než začne vytvářet skutečný příjem. Na druhou stranu, pokud je podnikatel studentem, obecně si nemůže dovolit snížit svůj již tak špatný rozpočet, aby mohl platit příspěvky. Nakonec založil společnost, aby měla více peněz, ne méně.

V Polsku nemají studenti žádné ústupky při zřizování a provozování GŘ. Zachází se s nimi úplně stejně jako s jinými podnikateli. Naštěstí je Polsko členem Evropské unie již více než 6 let. To znamená, že polský student si může založit společnost v kterékoli zemi EU, například v České republice nebo na Slovensku. Situace podnikatelů přes naši jižní hranici je úplně jiná.

Za prvé: platíme příspěvky (stejně jako daně), když vyděláváme. Většinou je vyplácíme, když příjem přesáhne určitou částku. Jinými slovy, nemusíme si dělat starosti s tím, z čeho budeme platit pojistné, pokud jsme společnost ještě „nezačali“ natolik, abychom si to mohli dovolit. To platí pro zdravotní i sociální příspěvky.

Zadruhé: daně (které je samozřejmě třeba platit všude) vypadají trochu jinak - čtěte výhodněji. Stačí srovnat polský příspěvek ve výši něco málo přes 3 000 zlotých s českými nad 28 000 (a v případě studentů 32 000) nebo dokonce se slovenským 16 000 zlotých. Rozdíl je jasně viditelný.

Třetí (ale možná nejdůležitější): kanceláře. Bojíte se, že nedostatečná znalost jazyka a českého nebo slovenského práva způsobí potíže při podnikání v zahraničí? Nic se nemůže mýlit - čeští a slovenští úředníci, zejména v příhraničních městech, mají několikaleté zkušenosti s polskými podniky, často vědí polsky a jsou téměř vždy velmi nápomocni. Existují také společnosti, které se specializují na poskytování služeb Polákům a chtějí rozvíjet společnosti v České republice a na Slovensku - od registrace DG, získání (je-li to nutné) všech povolení, přes účetní pomoc, překlad dokumentů nebo zapůjčení adresy potřebné k podnikání . To vše za přiměřené poplatky.


Porovnat jízdní podmínky D.G. studentské převody
  Polsko Česko Slovensko
Celková sazba daně z příjmu 18% 15% 19%
Příspěvek na sociální zabezpečení 559,49 PLN (110,51 PLN za první 2 roky) 14,6% příjmů před zdaněním
, pokud přesáhne 9 000 PLN ročně
15,2% příjmů před zdaněním
pokud překročí 15 tisíc. PLN. ročně
příspěvek na zdravotní pojištění 233,32 PLN 6,75 % z příjmů 7% z příjmů
Částka bez daně 3 091 PLN Žádný Až 16 000 PLN
(čím vyšší příjem, tím nižší výjimka)
Daňová úleva 0, - PLN přibližně 4 000 PLN (odpovídá částce výjimky 28 000 PLN) 0 PLN
Daňová úleva pro studenty 0, - PLN kolem 600, - PLN < br> (odpovídá další částce výjimky 4 000 PLN) 0 PLN

Aby student mohl využívat slev a privilegií, je nutné získat od jeho školy osvědčení o vzdělání a podat žádost o uznání studia na Ministerstvo školství České republiky . Potvrzení se vydává až na 4 týdny a je zdarma.

I když neexistuje povinnost platit příspěvky, doba podnikání se započítává do odpracovaných let (pro účely odchodu do důchodu). Pokud je příjem (podle tabulky) příliš nízký, odvody na zdravotní pojištění platí Česká republika.

Joanna Gacka

Podrobná nabídka virtuální kanceláře pro studenty je k dispozici zde .






business Kontaktní údaje

Accounting & Outsourcing s.r.o.
Poděbradova 869
547 01 Náchod
Královéhradecký kraj
VAT EU: CZ08236534

Kde zaparkovat auto
kliknutím jej zobrazíte na mapě
+420 776 178 006

Telefonický kontakt s kanceláří:
pondělí - čtvrtek
9:00 - 15:00
pátek
9:00 - 15:00
Návštěva kanceláře je možná POUZE po předchozí domluvě
account_balance_wallet Průměrný kurs valuty

20.05.2024
AUD 15.215 CZK
EUR 24.745 CZK
GBP 28.930 CZK
HUF 0.06416 CZK
PLN 5.817 CZK
SEK 2.130 CZK
USD 22.792 CZK
© 2010 - 2024 Accounting & Outsourcing s.r.o.